Utbildning, det Sociala, Upplevelser och Pengar..

15 Feb

Hej igen! Jag fick en väldigt positiv feeling av att dra igång den här bloggen på riktigt nu när jag såg att bloggen haft 156! besökare det senaste dygnet.. Kul!! I det här inlägget tänkte jag belysa lite relationer mellan utbildning, det sociala, upplevelser och pengar, vilket kanske kan luskas ut genom att läsa titeln till detta inlägg.. 🙂

Att vara del i ett lag i Älvsjö AIK FF ska givetvis vara roligt, så väl utbildningsmässigt&lt som socialt, men också upplevelsemässigt. Det råder det inga tvivel om.

Det man däremot kan ta sig en funderare över är hur man väljer att fördela dessa 3 viktiga delar inom ramarna för den ekonomi som råder. Idrottsföreningar kämpar ständigt med det ekonomiska för att få verksamheten att gå runt, och att fundera hur man som lag kan maximera det man får ut av varje investerad krona är absolut något som bör lyftas upp för diskussion.

Det social kommer ju av sig självt så att säga. Det man kan nämna här är att ledare och föräldrar aktivt ska jobba för att sprida en glad och positiv känsla hos ungdomarna. Det sociala kan givetvis också få en ”boost” genom att vara med om upplevelser med sina kompisar.

Upplevelser är något man har med sig hela livet, och att åka på turneringar med sina lagkompisar är ju givetvis en av sommarlovets höjdpunkter. Det minns jag mycket väl själv. Det var fantastiskt att åka iväg och sova i en gymnastiksal under 4-7 dagar med kompisarna. Det är ju inte särskilt glamoröst, men sånt bryr man sig inte särskilt mycket om i dessa åldrar. Det som bör beaktas när det handlar om cuper är att det är en kostnad. En kostnad som absolut borde granskas i sömmarna.

Är det värt 80000:- för ett lag på 20 spelare att åka till Gothia Cup, om man sätter en sådan summa i relation till vad man skulle kunna få istället för samma summa?

Utbildning utav våra ungdomar är ju den absoluta grunden i Älvsjö AIK FF’s utbildningsplan. Utbildning, är ju precis som upplevelserna en kostnad. Är utbildning någonting att investera i?

Om vi tar Gothia Cup som exempel, så kostar det ca 80000:- för ett lag på 20 spelare. Det man får rent utbildningsmässigt är 4-6 matcher. En kostnad på ca 15000:-/match. Att åka iväg fyller givetvis en funktion utöver det utbildningsmässiga, det är givet. Lagkänslan, det sociala och upplevelsen i sig har ju självklart ett värde, och har absolut en plats i en ung idrottares liv.

Men är ett pris på 80000:- verkligen motiverat om man sätter det i relation till att man kan köpa in ca 100 tränings timmar med kunniga, engagerade och duktiga ledare?

Finns det anledning att kanske välja en betydligt billigare turnering någonstans betydligt närmare (Mälardalen?), där vi får med allt vad en stor och dyr turnering som Gothia erbjuder, fast till en kostnad av kanske 40000:- totalt, om man då kan investera de andra 40000:- på utbildning? 40000:- skulle motsvara ca 50 st träningspass med en duktig och erfaren instruktör.

Så enligt exemplet ovan så får vi åka på turnering, umgås med kompisarna, och som grädde på moset även 50 utbildningstimmar. Det som möjligtvis kan diskuteras är väl att Gothia Cup är väldigt stor, och att det är lite prestige och häftigt att vara med. Men är denna extra prestige och lite häftigare turnering så pass mycket värd att vi värderar den högre än 50 högkvalitativa träningspass?

Här någonstans borde kanske ekvationen landa. I en balans mellan roligt/upplevelse/socialt kontra utbildning. Alla resurser borde inte styras åt endast ett håll, utan att hitta en balans i hur man som lag väljer att investera de resurser man har till förfogande.

Utbildningen är ju trots allt det som utbildningsplanen har som en absolut prioritet. Och att planera ekonomin för att maximera utbildningsnivån är givetvis önskvärt, men att försaka allt det positiva med att åka iväg på turnering ska man naturligtvis akta sig för.
Bägge har en given och självklar roll att fylla.

Är det rimligt att man resonerar i dessa banor, eller missar jag något vesäntligt?

Dennis

10 svar to “Utbildning, det Sociala, Upplevelser och Pengar..”

  1. Peter Rosengren 15 februari, 2013 den 09:54 #

    Intressant att jämföra vad kostnaden blir för en tränare som är anställd i föreningen (på normala villkor) och om vi köper in tjänsten utifrån…

    • Dennis Hortin 15 februari, 2013 den 10:19 #

      Vidare är engagemangs nivån också något man bör beakta. Engagemang, hjärta och närvaro blir lätt förbisett.
      Ofta tror man att gräset är grönare på andra sidan.. Men närmast en så finns oftast de som bryr sig allra mest.

  2. Kai Gissberg 15 februari, 2013 den 09:55 #

    Jag håller med dig Dennis till fullo, jag vill inte ta bort upplevelsen att t.ex åka till Göteborg och Gothia, men hur många utbildningstimmar, hur mycket fotboll får man för dessa som du säger 80.000 kronor? Är det som det är i många cuper och turneringar bra att spela 2-3 ibland 4 matcher per dag, är detta bra utbildning. Det finns cuper där man spelar max 1-2 matcher per dag och dessutom lägger in en vilodag (klokt). Många väljer att åka iväg på kombinerade match- och träningsläger numera där man själv väljer hur och när man vill träna, vilka lag man vill möta kan t.ex vara ett bättre lag där man jobbar med försvarsspelet eller ett lag man vet att man kommer ha mycket boll och tränar anfallsspelet….Det jag tror är att man iaf ska tänka till innan man bara drar iväg på något ”häftigt”.

    • Dennis Hortin 15 februari, 2013 den 10:16 #

      Ja, att åka iväg på ett träningsläger där man kanske är borta 4-6 dagar, med en eller två matcher på schemat verkar vara en bra kompromiss.
      Man får utbildningsbiten och det social i ett paket.
      Men vi ska ju, som du också nämner lite mellan raderna inte likställa en upplevelse som Gothia jämte ett träningsläger..

      Men om vi säger att man kan få 4 sådana träningslägersveckor med 1-2 inlagda träningsmatcher med en erfaren och kunnig instruktör på plats i närheten av Stockholm, och sätter det i relation till att bränna av 80000:- på att spela en handfull matcher så tycker i varje fall jag att valet är givet.
      Från en utbildningsdynpunkt..

      Ur ett upplevelseperspektiv så är bedömningen kanske en annan. Men om prio ligger på utbildning, vilket det borde göra, så kanske man får byta ut Gothia mot Aros cuppen. 😉

      Det här är en mycket bra diskussion, och verkligen något att beakta innan man kastar sig över något ”häftigt”, helt klart.

  3. Cafë Bärs 15 februari, 2013 den 10:42 #

    Det mest väsentliga i dagar när idrottandet totalt sett bland unga minskar dramatiskt är att ge våra ungdomar möjligheten till att få inre egen motivation till att lägga ner tid och energi på t ex fotboll. Om man lägger fokus på den aspekten kan en vecka på Gothia vara en viktig investering.

    • Dennis Hortin 15 februari, 2013 den 10:48 #

      Det håller jag absolut med om.. Frågan är dock om det finns andra vägar än att plöja ner 80000:- på 4-6 ”träningsmatcher” för att uppfylla motivation och glädje-kvoten.. Motivation, inre energi och glädje kan man uppnå genom att bedriva en bra verksamhet till att börja med. En verksamhet som är rolig och ger motivation är också en grundförutsättning för utveckling.

      ”Rolig träning (verksamhet) är inte alltid bra träning (verksamhet).
      Men bra träning (verksamhet) är alltid rolig träning (verksamhet).”

      I vilken ände bör man börja?

      • Ubbe 16 februari, 2013 den 06:35 #

        Kul blogginitiativ!

        Jag tycker nog inte att 2000:- (speciellt inte om man tillsammans jobbat ihop en del) är mycket pengar för att resa, spela matcher mot exotiska lag och framför allt bygga laget är mycket pengar

        Jag har varit tränare i många år och träffar ibland gamla spelare som tittar tillbaks på sin karriär, och vad var en av höjdarna? Jo, just den där storturneringen där man spelade mot eller träffade fotbollspelare från hela världen..

        Det ena utesluter inte det andra. Fotboll är jämförelsevis en billig sport där jag tror de flesta föräldrar skulle vara villiga att lägga lite till för att en meriterad tränare finns som stöd till föräldrartränarna som gör ett kanonjobb men kanske kört fast med laget

        Upplevelsen ”storturneringen” kan vara motivationsfaktorn som gör att vissa spelare orkar med vardagsträningen. OCH ett minne för livet. Det går inte att sätta ett pris på.

  4. Stefan Kraft 16 februari, 2013 den 01:07 #

    Intressanta inlägg. Alltid roligt när någon sätter sig ner och tänker färdigt en tanke istället för att lyssna på anekdoter från när den ene eller andra föräldern spelade fotboll på 80-talet, vilket tyvärr är det vanliga även i storklubbarna.

    Fortsätt med bloggandet. Det behövs. Vi lär höras.

    Stefan Kraft
    Guldhedens IK
    Göteborg

    P.S. Som du säkert förstått var det rätt Stefan Kraft du messade till och tipsade om bloggen. Mycket uppskattat.

    • Dennis Hortin 16 februari, 2013 den 02:31 #

      Vad kul att du har hittat hit Stefan.

      Ja, storklubbarna tenderar faktiskt till att vara värst när det kommer till detta. Förmodligen för att föräldratränarna (och vissa utomstående tränare också) bedriver en, ur barnens synvinkel osund miljö att utvecklas i, då fokuset är alldeles för inriktat på resultat.
      Detta blir problematiskt då man har så pass stor övertygelse om att man vet exakt hur man ska göra för att utveckla ungdomar, att man utan att blinka avfärdar den ingående forskning som faktiskt finns att läsa angående talangutveckling och toppningar. Eller så förhåller det sig helt enkelt så att traditionerna är så pass inrotade att forskning på området talang och toppning har svårt att få fotfäste..

      Nu var detta inlägg lite ett sidospår på vad just denna artikel handlade om (Fördelning av resurser), men absolut en mycket intressant diskussion som kommer att tas upp snart här på bloggen.

      P.S Stefan har skrivit en mycket läsvärd artikel i OFFSIDE från 5/12 som finns att läsa här: http://www.offside.org/reaktion/2012/anekdotiskt-om-talangutveckling

  5. Dennis Hortin 17 februari, 2013 den 01:18 #

    Vi verkar vara rörande överens om att både upplevelsen och utbildningen är viktig. Att det ena inte ska utesluta det andra osv.

    Där vi dock har glidit isär en aning är huruvida ett deltagande i en turnering i första hand ska vara det som ska hjälpa en mindre motiverad spelare att hitta inre glädje, motivera och orka träna under resterande del av året.

    Denna fråga kommer att tas upp i ett senare inlägg, då ämnet är väldigt intressant.

Lämna en kommentar